Primii turiști pe biciclete prin Munții Pădurea Craiului

Toamna lungă și călduroasă a fost propice pentru cei care au dorit să se aventureze pe biciclete pentru a descoperi zona Pădurii Craiului. Astfel, mai multi turiști au închiriat bicicletele puse la dispoziție de către CAPDD Bihor în cadrul celor două centre de închiriere de la Roșia și Remetea. De acum putem spune că „flotila” noastră de biciclete a trecut cu bine perioada de rodaj. Până în primăvara anului viitor sperăm să finalizăm hărțile și aplicațiile GPS destinate turiștilor care vin în Pădurea Craiului.

Reamintim celor interesați că cele două centre de închiriere a bicicletelor deschise de CAPDD Bihor se găsesc în comuna Remetea, la campingul Turul și în comuna Roșia, chiar la Centrul de Vizitare al Sitului Natura 2000 – Pădurea Craiului. Închirierea unei biciclete costă 30 de lei pe zi. Tariful perceput pentru închirierea cu ora este de 5 lei. Bicicletele sunt dotate cu sistem de iluminat iar cei care le închiriază primesc căști, pentru că – ținând cont de particularitățile terenului – noi le considerăm obligatorii. La cerere, bicicletele pot fi puse la dispoziția turiștilor oriunde, în zona Pădurii Craiului și a Munților Bihorului. Pentru informații suplimentare și programări, cei care doresc să închirieze biciclete pot apela numerele de telefon: 0744.296.308 – Fila Istvan sau 0741.119.020 – Dana Onița.

„Prin acest proiect, CAPDD Bihor, derulat în parteneriat cu Primăria Comunei Roșia și Ethical Travel Portal, din Norvegia, își propune să facă pași importanți pentru a transforma zona sitului Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului într-o autentică destinație ecoturistică, reprezentativă la nivel național și european. În ultimele luni, am inițiat procedurile de achiziție și am semnat contractele de prestări servicii pentru o serie de studii și concepte, vitale pentru dezvoltarea ulterioară a destinației de ecoturism Pădurea Craiului. Este vorba despre realizarea conceptului de dezvoltare ecoturistică a zonei, realizarea conceptului de interpretare a patrimoniului natural și cultural al zonei, realizarea unei rețele de trasee pentru cicloturism”, a declarat Paul Iacobaș, președintele CAPDD.

Rețeaua de trasee destinate cicloturismului în Pădurea Craiului are, pentru început, 5 rute cu diferite grade de dificultate. Până la sfârșitul anului 2015, CAPDD Bihor își propune să dezvolte pe mai departe această rețea. Au fost identificate deja alte 7 potențiale trasee. La finalul proiectului Pădurea Craiului să potă pune la dispoziția vizitatorilor săi cel puțin 15 trasee de cicloturism cu grade de dificultare și complexitate diferite.
Toate acestea vor fi posibile grație proiectului „Pădurea Craiului – destinație de ecoturism”, finanțat prin granturile SEE 2009–2014, în cadrul Fondului ONG în România, componenta Dezvoltare Durabilă, cu suma de 123.176,19 euro.