Peştera Meziad, o peşteră pentru natură şi oameni

LogoRAFsigla FPCentrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor implementeaza proiectul “Peştera Meziad, o peşteră pentru natură şi oameni”. Acesta are în vedere refacerea amenajărilor existente la Peştera Meziad (balustrade, trepte, punţi) cât şi dotarea traseului vizitabil cu un sistem de iluminat bazat pe tehnologia “Show caves lightning systems”, cu lămpi LED. De asemenea va fi refăcuta infrastructura de vizitare conexă peşterii. Proiectul este finanţat prin intermediul programului “Green Entrepreneurship”, iniţiativa comună a Romanian-American Foundation şi Fundaţia pentru Parteneriat.

Prin proiectul de faţă, pe lângă amenajarea peşterii se vor crea 5 locuri de muncă în comunitate. Prin faptul că peştera va deveni o atracţie turistică la nivel regional, întreaga zonă se va dezvolta ca o destinaţie turistică a Munţilor Apuseni.

Programul Green Entrepreneurship, iniţiativa comună a Romanian-American Foundation şi a Fundaţiei pentru Parteneriat, propune un model de dezvoltare durabilă a unor zone cu moștenire naturală și culturală semnificativă, care, exploatată responsabil și durabil, poate aduce beneficii importante pe termen lung organizaţiilor implementatoare şi comunităților locale.

CAPDD Bihor este custode al sitului Natura 2000 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului, din care face parte şi Peştera Meziad.