Activitati Programul MOSTENIRE VIE
ŞCOALA DE MEŞTEŞUGURI
Şcoala de Meşteşuguri este unul din cele mai de succes evenimente organizate până în prezent. Pe parcursul a 3 ediţii, aproape 1000 de copii şi tineri au participat la activităţile din cadrul acestui tip de eveniment.
În cadrul şcolii de meşteşuguri, eveniment ce durează în medie una sau două zile, copiii şi tinerii participă sunt iniţiaţi în practicarea unuia sau mai multor meşteşugir, având posibilitatea de a realiza mici obiecte de artă populară.
Meşteşugurile popuse sunt: olărit în ceramică albă şi roşie, împletituri de nuiele şi paie, turtă dulce, podoabe, lucru în lemn, impistrit de ouă, tesături, broderie, pictură pe sticlă.
TABĂRA DE CREAŢIE POPULARĂ
Tabăra de creaţie populară este un eveniment ce se derulează pe parcursul unei săptămâni, timp în care tinerii participanţi sunt introduşi de către meşteri populari consacraţi în tainele unor meşteşuguri populare.
Participanţii sunt aleşi în funcţie de motivaţia şi interesul lor de a practica un meşteşug, indiferent dacă locuiesc în mediul rural sau urban sau dacă au mai practicat în trecut un meşteşug sau nu.
Pe lângă activităţile de învăţare a unor tehnici de bază (deprinderi), tinerii participă la o serie de ateliere de lucru şi discuţii pe teme diverse, cu scopul de a le forma valori, cunoştinţe şi atitudini în sprijinul conservării meşteşugurilor tradiţionale.
Până în prezent, CAPDD Bihor a derulat 2 ediţii ale Taberei de Creaţie Populară, ediţii la care au participat 35 de tineri şi copii şi 14 meşteri populari. Meşteşugurile care au făcut obiectul taberelor fiind: olărit şi ceramică, împletituri, sculptură în lemn, realizarea de podoabe, pictură pe sticlă, ţesături, broderie.